In lijn met je eigen waarden

Tijdens de MVO Masterclass, georganiseerd door Alliander, heb ik kennis mogen maken met Anne Walraven. Enthousiast en wel overwogen vertelde zij haar verhaal. Over haar dromen, reizen en haar visie op huidige maatschapij.

Onderzoek
Toen ze na haar afstuderen geen passende baan kon vinden besloot ze zelf aan de gang te gaan. Zich afvragend, op welke manier kan ik iets van waarden toevoegen aan onze wereld. Ze stelde vast dat het systeem waarin wij nu leven niet past bij onze planeet. We vallen van de ene crisis in de andere. Hoe kan dit?
Om een beter inzicht te krijgen in de wereld om ons heen besloot ze 15 rolmodellen te interviewen over de gehele wereld. Op dit moment heeft ze 9 interviews achter de rug. Ze deelt haar ervaringen doormiddel van een blog en filmpjes. Daarnaast geeft ze presentaties en schrijft ze een boek.

Overweldigend
Na haar presentatie heb ik een bezoek gebracht aan haar website. Het is haast onmogelijk om een deze enorme schatkamer aan informatie te verpakken in dit blog. Maar ik wil toch een paar dingen uitlichten. De wereld is op dit moment al langzaam aan het veranderen. In de toekomst zullen we steeds meer netwerken zien ontstaan, de wereld wordt minder hiërarchisch. Mensen zullen zich steeds bewuster worden dat we op één wereld leven. Op dit moment zijn we globaal verbonden maar leven en denken mensen nog steeds in kleine groepen, terwijl lokale acties ook effect kunnen hebben op de wereld in zijn geheel.

Toekomst
Op dit moment is onze economie lineair vormgegeven. Anne vertelt dat juist de circulaire economie de toekomst in handen heeft. Terug naar de tijd waarin we nog zuinig met onze grondstoffen om gingen. Inheemse stammen die nog wel volgens een circulaire economie leven, hebben in hun vocabulaire zelfs geen woord voor ‘afval’, Fascinerend toch? Bekijk bovenstaande “power” talk van waarin ze de veranderingen en haar visie nog verder toelicht.

Waarden
De verhalen verzamelaarster eindigde met een quote van Julia Butterfly Hill, “De grote vraag die we onszelf moeten stellen is:’Waar ben je in lijn met de waarden die je in de wereld wilt zien, en waar niet? En hoe kun je dat veranderen?”. Julia stelt dat een gebrek aan verbinding de oorzaak is van de problemen in onze wereld.

Een beetje van de hak op de tak maar wat mij nog het meest inspireerde was dat Anne hier haar eigen baan heeft gecreëerd. Waarin zij haar passie volgt en er daardoor met volle kracht voor gaat. Het zette mij aan het denken, waar krijg ik nu echt energie van en wat zijn mijn persoonlijke waarden?

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>